Worstel jij met je gevoelens? Twijfel je over je geaardheid? Wil je eens babbelen? Contacteer onthaal@hijzijzo.be.

Startpagina

< terug >

Holebi van alle leeftijden.

release: 2008

Wat zijn we toch bevoorrecht om in deze tijd jong te zijn! We weten praktisch alles, we zien zowat alles, we kunnen vrijwel alles en de grenzen lijken steeds verder te vervagen. In deze tijd kunnen we zijn wie we willen zijn.Dat is ooit wel eens heel anders geweest. Als je nu jong bent en voor jouw geaardheid uit wilt komen, dan wordt er misschien nog wel even met een scheef oog gekeken maar niet lang daarna gaan we over tot de orde van de dag. Jij bent niet de enige en tegenwoordig rust er geen keihard taboe meer op het holebi-zijn.

Hoewel?

Wat als je nu bijvoorbeeld ouder bent dan 80 en je eigenlijk altijd al geweten hebtdat je holebi-gevoelens hebt? Geen haar op je hoofd, dat er vroeger aan dacht om tegen je familie of vrienden te zeggen dat je “anders bent”. Nee, het werd van je verwacht dat je, je plicht deed: trouwen, een gezin stichten, een arbeidzaam leven leiden. En als je bewust of onbewust alleen bleef, dan was je een zonderling.

Maar stel: nu ben je 70 of 80 en holebi. Je ziet de jeugd zich wel ontplooien. Jij vroeger niet. Spijt? Zou je nu op deze leeftijd tegen jouw omgeving zeggen hoe het werkelijk zit of zal het voor altijd een geheim blijven? Sluit je je op in een harnas om dat boek in elk geval gesloten te houden?

Ook al ben ik nog relatief jong, ik denk daar wel eens aan. Holebi-zijn is van alle leeftijden. Van jong en van oud. Ook al komen de jongere holebi’s in de regel in beeld, dat betekent niet dat er geen oudere holebi’s zijn. Die mogen we ook niet vergeten! Ik las laatst een artikel in de Gay-krant over een gezamenlijk initiatief van het COC en de ouderenbond ANBO in Nederland, speciaal gericht op ouderen. Ook in België hebben we groepen die zich specifiek op ouderen richten, bijvoorbeeld Vieux Rose en De Roze Wimpel. Prachtige initiatieven! Misschien moeten we daar nog meer bekendheid aan geven! Het is toch fantastisch dat we gelijkgestemde ouderen met elkaar in contact kunnen brengen, we op deze manier kunnen opkomen voor de belangen van oudere holebi’s en dat we, verschillende generaties, samen werken aan begrip rondom het holebi-zijn! Je kunt de tijd niet meer terugdraaien, ook al zou je dat soms heel graag willen.

Maar gelukkig ligt de toekomst nog voor ons en kunnen we daar veel van maken!